Waarom is afvallen zo moeilijk?!

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Waarom is afvallen voor veel mensen zo moeilijk? Waarom jo-joen we met z’n allen zo door het leven? Iedereen wil slank zijn, er goed uitzien en zich goed en fit voelen. De tijd waarin we leven maakt dat we helemaal niet meer MOETEN bewegen als we dat niet willen. We hoeven bijvoorbeeld niet te jagen voor vlees, we hoeven niet het bos in om hout te halen of voedsel. We hebben een auto die ons overal naartoe brengt. Sterker nog, we hoeven niet eens meer de deur uit om onze boodschappen bij elkaar te verzamelen. Vanuit je luie stoel kun je alles met een paar drukken op de knop naar je toe laten komen. Thuisbezorgd, Zapp, ze staan allemaal te popelen om jou te komen brengen waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Bewegen

Om dit gebrek aan beweging te compenseren gaan we naar de sportschool, kopen we fitness apparatuur, starten we met nieuwe doelen en lijnen dat het een lieve lust is. Maar werkt dit allemaal eigenlijk wel?

Klinkt jou dit ook bekend in de oren? De zomervakantie zit erop, de rem was er even af. Je spreekt je collega’s weer op het werk waar de extra vakantie kilo’s besproken worden. Iedereen heeft goede voornemens. Traktaties worden beleefd afgeslagen, de rauwkost vliegt je om de oren en de flessen water staan in de aanslag. Iedereen is strikt in de leer en weer flink aan het bewegen. En dat terwijl de chocolade pepernoten alweer mooi uitgestald klaar liggen in de supermarkt.

Als na een tijdje de winter zijn intrede doet neemt men het vaak niet meer zo nauw. Je hoort zelfs zeggen, een beetje extra vetlaagje is wel lekker zo in de winter. De traktaties worden lekker opgepeuzeld, rauwkost is niet meer te vinden en water veranderd in een lekkere warme cappuccino. Als dan het voorjaar zijn intrede doet begint deze hele cyclus weer van voren af aan. “Help, het is april. Over 3 maanden moet ik goed in mijn bikini passen.”

Waarom vinden wij het met z’n allen zo moeilijk om actief te blijven? Het antwoord: gebrek aan intrinsieke motivatie! Als je bijvoorbeeld niet graag hardloopt en alleen gaat hardlopen om af te vallen, dan haal je geen motivatie uit het sporten op deze manier. De motivatie is dus niet intrinsiek aan de activiteit. En als je iets niet leuk vindt om te doen, zie dat maar eens goed vol te houden. Ga dus op zoek naar een sport/ activiteit die je leuk vindt. Maak dat belangrijk. Laat dat zwaarder wegen. Om maar even in de gewichten termen te blijven. Als je wel graag hardloopt dan is het geen opgave om te gaan. Je focus ligt op het lopen en niet op het afvallen.

Jij kunt het, als je het leuk vindt….dan hou je het ook vol!

Focus je vervolgens niet te zeer op de weegschaal maar bijvoorbeeld op, hoe zit je kleding. Neem je maten op en meet dat eens na 4 weken later. Zodra jij een actiever leven leidt, en jezelf trakteert met gezonde maaltijden, moet je dat gaan merken. Je gaat je fitter voelen, je gaat er fitter uitzien. En je vindt het nog leuk ook als je een sport gevonden hebt die je graag uitoefent.

Onthoud voor jezelf dat je lijf iedere dag beweging nodig heeft, dan kun je het maar beter heel erg leuk maken. Koop een fijne outfit waar je je goed in voelt. Zo hou je vol en ben of word je de beste versie van jezelf. Zet ‘m op!

Wil jij ook op een leuke manier fit worden?

Iets wat je kunt volhouden?

Ben je 40 plus en wil je gewicht verliezen???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *