Sleutelbeenklachten

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Ergens in het voorjaar van 2019 ben ik gestart met trainen voor een halve marathon. Dat ging om 3 trainingen per week. Ik rende toen ongeveer al 8/10 kilometer en wilde dit uitbreiden naar een halve marathon. Ik ben ergens in april begonnen met de trainingen. Het betrof twee duurloop trainingen en één interval training per week. Ik werd begeleid door een ervaren triatleet.

Nu zul je wellicht denken hoe kunnen hardlopen en sleutelbeenklachten nu samen voorkomen in één artikel? Ik heb namelijk ook een tijd gedacht dat de klachten die ik ervaar niet daardoor zouden kunnen ontstaan. Mijn begeleider was hier ook heel stellig in, dat dit geen verband kon hebben.

Tijdens de lange duurloop trainingen merkte ik dat er een bepaalde sluimerende pijn ontstond in mijn schouder/ sleutelbeen. Maar ik kon het op dat moment nog moeilijk exact omschrijven uit welke hoek het kwam. Verder was het zo minimaal aanwezig dat ik het ook op de foute houding, die ik weleens tijdens mijn werk heb, gooide. Ergonomisch gezien doe ik mijn best om tijdens mijn werk op mijn houding te letten maar ik werk met kinderen van alle leeftijden en soms neem ik toch even een houding aan om ze tegemoet te komen en daarvan weet ik dat ik het zo niet geleerd heb.

Fysiotherapie en oefeningen

Ik besloot om een afspraak in te plannen bij mijn fysio therapeut. Ik omschreef de pijn ter plaatsen van het SC gewricht en benoemde dat het lijkt alsof er een zenuw klem zit. Ook kan ik mijn arm aan de pijnlijke zijde (links) niet helemaal recht omhoog houden, pijnloos, waar dat rechts wel kan.

Eigenlijk had ik er tijdens de eerste behandeling al weinig vertrouwen in. Ze kwam niet echt bij de plekken waar de gevoeligheid zat en stuurde me weg met bepaalde oefeningen om thuis te gaan doen. Dit heb ik braaf gedaan. Helaas merkte ik geen verbetering. Sterker nog, de pijn werd eerder meer dan minder. Tijdens een ontspannende rugmassage tipte de masseuse een andere fysio. Daar heb ik direct een afspraak gepland. Ze zou wel een echo kunnen nemen om mijn klacht goed in kaart te kunnen brengen. Helaas, na een aantal sessies bleek zij me niet te kunnen helpen en zelfs haar gespecialiseerde collega ook niet. Het moed zakt me langzaam in de schoenen.

Tijdens mijn wekelijkse sport uurtje zegt de vrouw van een plaatselijk goed aangeschreven fysio therapie praktijk; ”Heb je geen frozen shoulder?” Ik heb na die work out gekeken wat deze klacht inhoud en dat had overeenkomsten. Ik neem het besluit dat ik het toch maar weer ga proberen bij fysio nummertje 4.

Dry Needling

De weken daarna volgen een aantal sessies bij deze fysio en hij doet zijn best om mijn klacht te begrijpen, hij bespreekt mij tijdens het wekelijks overleg en besluit te starten met dry needling ter plaatsen van de spieren rondom mijn schouderblad. Mijn ervaring van dry needling is dat het een heel apart gevoel geeft, je voelt iets exploderen waardoor de ontspanning toetreed. Ik ben ervan overtuigd dat deze behandeling niet voor niets is geweest maar mijn klachten ter plaatse van mijn SC gewricht werden niet minder. Sterker nog ik had ,vooral ’s avonds als ik in bed ging liggen, enorme last. Ook deze fysio stuurt mij door naar collega sport fysio. Hij wil mij weer inplannen om bepaalde oefeningen te gaan doen. Maar daar pas ik voor. Dat zijn namelijk exact de oefeningen die ik 2 jaar eerder ook al van de eerst genoemde fysio mee naar huis kreeg.

Zelf op zoek op internet

Ik voel me onbegrepen en radeloos en ga zelf op zoek op internet. Ik kom uit bij een website en daar lees ik exact wat ik ervaar! Ik lees over het Thoracic Outlet Syndroom (TOS). Dit syndroom kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan spontaan optreden of na een ongeval. Ook een verkeerde houding kan ervoor zorgen. De thoracic Outlet is een soort van tunnel tussen het sleutelbeen en de eerste rib. Zenuwen en bloedvaten lopen door deze tunnel naar de arm, hand en schouder. Als je last hebt van dit syndroom wordt het afgeklemd. Ik lees dat het voornamelijk voorkomt bij vrouwen van 20-40 jaar. Ik val in deze doelgroep. De symptomen door het afklemmen van de zenuw kunnen zijn:

  • zeurderige schouderpijn
  • uitstralende pijn richting de nek/ kaken en het achterhoofd
  • tinteling in de arm/hand

Maar na nog even lezen weet ik het zeker. Het dragen van een strak gespannen beha bij zware borsten zorgt ervoor dat het sleutelbeen naar beneden wordt gedrukt. Verder komt er enorm veel spanning op de monnikkapsspier en zorg je voor aardige klappen, tijdens hardlopen, op de plek. Dat verklaard dus dat dit ontstaan in sinds ik ben gaan trainen voor de halve marathon. Ik rende dan vaak 100 minuten achter elkaar. Ik voelde (met terugwerkende kracht) ook altijd wel dat er een soort moeheid in mijn sleutelbeen/ schouder optrad zodra ik een sport bh aan deed. Een oplossing zou zijn een borstverkleining. (!)

Dat vind ik nogal rigoureus. Maar dit is voor mij wel reden om de link te delen met mijn huisarts. Ze neemt me gelukkig heel erg serieus. Ondanks dat ik echt al vaak voor de klacht bij haar geweest ben. Ze verwijst me door naar een orthopeed. Deze zal een foto gaan maken en deze direct met mij bespreken.

Orthopeed

Na een aantal röntgen foto’s van mijn schoudergebied heb ik een afspraak bij de plaatselijke orthopeed in het ziekenhuis. Een basisarts in opleiding ontvang mij, hoort mij aan en stelt allerlei vragen. Stellig luidt zijn diagnose: ”Ik denk dat u artrose heeft” (woooow okeeeee???) Hij gaat de orthopeed halen en samen lopen ze de spreekkamer in. De orthopeed doet een paar testjes en geeft me niet het gevoel dat hij helemaal kan plaatsen wat ik heb, jammer! Hij adviseert een mri en als daar niets uitkomt wil hij me doorsturen naar collega’s in een groter ziekenhuis in Eindhoven. Ik ben benieuwd en vraag: “maar u denkt niet aan artrose?” Nee dat lijkt hem onwaarschijnlijk.

MRI

De mri scan staat gepland voor aanstaande vrijdag. Ik verwacht eigenlijk dat daar niet zoveel bijzonders uitkomt en ik zie momenteel op tegen het contrast vloeistof wat met een infuus wordt ingebracht en een half uur doodstil liggen in een smalle buis. Lees volgende week het vervolg hierop.

Wil jij een extra inkomen verdienen?

Klik hier voor een video cursus

Kies voor meer vrijheid én inkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.