Sapkuren, zinnig of onzinnig?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Lekker net voordat je op vakantie gaat nog even een sap kuur doen, om nog iets strakker in je bikini te staan. Of even detoxen in januari, voor een frisse start van het nieuwe jaar. Is dit zinnig en goed voor het menselijk lichaam of juist onzinnig en sterk af te raden…

Zelf heb ik een aantal jaren geleden een 6 weken durende detox dieet gedaan, en daarnaast wel eens een sap kuur. Omdat ik deze simpelweg aangeboden kreeg in ruil voor een review.

Het is sowieso een goed idee om af en toe stil te staan bij hetgeen je vaak nogal makkelijk naar binnen propt. Vaak merk je gaandeweg dat je opgeslokt wordt door de drukte van werk of de hectiek thuis dat je makkelijker snel even iets eet. Of iets eerder neigt naar suikers, en wellicht sneller een borrel pakt dan in de tijden dat je bewuster bezig bent met je voeding en verdere inname van dranken etcetera. Vaak in de drukte sla je koken over, vooral als dit niet je hobby is, en kies je voor een afhaal maaltijd, thuisbezorgd of ga je uit eten. Toen ik zelf op een punt was dat ik even klaar was met de kilo’s en weer met goede voornemens van start wilde gaan plande ik een sap kuur in. Even een reset en een boost tegelijk voor mijn lijf. Maar zeker ook voor mijn geest. Want zo werkt het. Je kickt letterlijk ergens van af en als dat lukt maak je dat stofje aan waardoor je geluk ervaart. Maar de suikers maken het je niet makkelijk! Na zo’n sapkuur besef ik weer meer dat ik goed voor mijn lichaam moet zorgen en ik maak nieuwe eetgewoonten. Ik neem mijn oude eetpatroon nog eens goed onder de loep.

De eerste twee dagen van de sapkuur was ik wel gemotiveerd om te starten maar je hebt toch ook echt je zwakke momenten dat je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Daar moet je even doorheen. Ik heb het echt ervaren als de suikers die je lichaam zo “nodig heeft’ maken het je de eerste dagen moeilijk. Als je eenmaal daar doorheen hebt, en je hebt dit goed volgehouden ervaar je op dag 3 een enorme energie. Je lijf is hier blij mee en dat merk je! Je kickt dus letterlijk af van de suikers en na zo’n kuurtje zijn je cravings weg. En je hebt behoefte aan minder dan voorheen. Dan zie je in dat je op al die avonden dat je eten liet komen of lekker uit eten ging veel meer gegeten hebt dan je lichaam nodig heeft.

Een sapkuur moet je doen als je even wilt ontgiften. Als je het doet om af te vallen, zul je merken dat het er snel weer aan zal zitten. Zo zal na een paar herhalingen het jojo effect ontstaan en dat is geen gezonde levensstijl. Je ziet namelijk op de wegschaal dat je een hoop kilo’s verliest maar dat zal vooral vocht zijn. En dat is niet hetgeen je kwijt wilt raken.

De wetenschap

In de wetenschap is eigenlijk heel weinig literatuur te vinden over het feit dat sapkuren beter helpen om organen te ontgiften. Ons lichaam heeft voornamelijk voldoende goede voedingsstoffen nodig om voornamelijk de lever, nieren en darmen te ondersteunen en de werking van deze organen te optimaliseren. Naar mijn mening bereik je dit niet alleen met een sapkuur, maar ook met een gebalanceerd voedingspatroon (waarbij je wel gewoon mag eten!). Voldoende groenten en fruit zijn hierbij de belangrijkste peilers, maar eiwitten zijn ook belangrijk.

Aan de slag met je darmgezondheid

Bij sapkuren heb je het “gevaar” dat hetgeen je voor bepaalde tijd binnen krijgt, te eenzijdig is en te weinig energie bevat. 

De opname van voedingsstoffen valt of staat met de darmgezondheid. Als er namelijk sprake is van een verstoorde spijsvertering of een slechte of onevenwichtige darmflora, dan kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Hierdoor krijgen de detox-organen het ook zwaarder. Het is daarom altijd aan te raden goed aan de slag te gaan met je darmgezondheid.

Bewust worden van wat voeding met je lichaam doet

Een detox-kuur kan wél erg prettig zijn om je bewust te worden van je dagelijkse gewoontes rondom voeding. Echter denk ik zelf niet dat een sapkuur een “duurzame” oplossing voor de bewustwording wordt. Je gaat immers daarna weer “normaal” eten – en je leven lang sappen drinken kan je nooit volhouden. Je hebt er uiteindelijk dan maar kort iets aan, terwijl ik graag iemand de handvatten wil geven om op langere termijn aan de gezondheid te werken.

Conclusie

Sappen zijn gezond en geven je energie. Maar zorg dat je er niet afhankelijk van wordt of op gaat rekenen als je wilt afvallen. Gevarieerd gezond eten met af en toe een sap (kuur) is een heel goed idee. Succes!

Wil jij gezond leven?

Heb je alleen nog een aantal tips nodig?

Ga voor gezond, klik hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *