Heb jij weinig zelfvertrouwen?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Mensen worden helaas niet met zelfvertrouwen geboren. Je ontwikkelt zelfvertrouwen door de jaren heen. Door te ervaren dat iets lukt. Als heel klein kind bijvoorbeeld als het je gelukt is om op tijd bij de wc te zijn als je voelt dat je moet plassen. Maar ook in de pubertijd als je geleerd hebt voor een proefwerk en je krijgt een dikke voldoende!

Daar ligt voor ouders ook meteen een belangrijke taak. Voed je jonge dreumes al met complimentjes. Zet dit voort als ze groter worden en steeds weer nieuwe dingen leren. Een kind groeit letterlijk van complimenten en is er nooit slechter van geworden. Op deze manier kun je een persoon een hele goede basis geven in de wereld van zelf vertrouwen en eigenwaarde. Lieve en betrokken ouders hebben is natuurlijk ontzettend fijn en een perfect basis. Je verdere omgeving en ervaringen zullen hierin ook een rol spelen.

Zelfvertrouwen is een belangrijk begrip in de psychologie. Als je veel kritiek hebt gehad op je gedrag of prestaties, of je bent gepest in het verleden kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet goed ontwikkelen.

Wanneer je gebrek hebt aan zelfvertrouwen zul je waarschijnlijk ook vaak niet helpende gedachten hebben. Zoals denken ik kan het. niet, of iedereen vindt het stom als ik dat zeg. Of. bijvoorbeeld bepaalde flitsende kleding niet aandurven omdat je bang bent dat zelfs je vriendinnen er iets van vinden. Dat moeten we aanpakken. Dat is toch zonde van je tijd. Je kostbare tijd.

Niet realistisch

Deze gedachten zijn niet realistisch. Het is belangrijk om deze gedachten te leren ombuigen om weer een waarheidsgetrouw beeld te krijgen van de werkelijkheid en je zelfvertrouwen naar een hoger peil te brengen.

Hou je van een uitdaging?

Ga uitdagingen niet uit de weg. Als je denkt dat je iets niet kunt, doe het dan toch. Heb een positieve verwachting van jezelf en stel een realistisch doel. Maak het niet te moeilijk voor jezelf. Stel een haalbaar doel. Je zult zien dat als dit lukt, per zelf vertrouwen direct groeit. Beweeg daarbij iedere dag minstens 40 minuten. Blijf jezelf op deze manier triggeren.

Daarnaast is het goed om te leren om wat meer lak te hebben aan andere mensen om je heen. Dat lukt beter als je jezelf goed kleedt, in kleding waar jij je lekker in voelt. Zorg dat ke goed slaapt en jezelf fit voelt. Let op je houding, loop met een rechte rug. Geef anderen complimenten. En als je durft; ga eens op de eerste rij zitten of loop langs een vol terras.

Neem voor al deze stappen ook de tijd, het heeft echt tijd nodig. Op de lange termijn zul je merken dat je je zekerder voelt.

Jij bent jij!

Accepteer wie je bent en probeer dit te omarmen. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij blij bent met jezelf. Ga uit van jouw eigen kracht. Iedereen is anders en dat is maar goed ook. Er zullen altijd mensen zijn die veel voor jouw keuzes voelen en ook mensen die daar minder voor voelen. Dat is ook niet erg, probeer dat te accepteren.

Vind je het lastig om jezelf te accepteren en wil je daar wat hulp bij?

Klik hier voor de tips en tricks voor meer zelf vertrouwen.

Investeer in jezelf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *