Welke hardloop outfit kies ik?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Als je wilt beginnen met hardlopen is het eerst belangrijk dat je zorgt voor een fijn zittende outfit en de voor jou geschikte hardloop schoenen. Maar waar moet je nu op letten als je op zoek gaat naar hardloop schoenen?

Je tenen moeten lekker kunnen bewegen, en dus de ruimte hebben. Vooral de grote teen moet voldoende ruimte hebben aan de voorkant. Ongeveer 0,5 tot 1 cm. Daarnaast moet de kleine teen niet teveel naar binnen worden gedrukt. Dus de lengte is belangrijk maar de breedte van de schoen ook. De schoen moet direct lekker zitten en goed aanvoelen. Verder kun je kijken naar de mate van demping en comfort van een schoen. Ieder jaar komen er een aantal schoenen als beste uit de test. Je kunt concluderen dat deze zo ver gekomen zijn omdat velen profs de schoenen hebben getest. Je mag erop vertrouwen dat als zo’n schone dan ook direct lekker zit, zeer geschikt is voor jou. De schoenen gaan tussen de 600-1000 km mee. Daarna zal namelijk de demping in de schoen afnemen. of helemaal verdwijnen. Als de demping helemaal verdwenen is ben je eigenlijk al te laat. Jouw voet wordt op dit moment al niet meer voldoende ondersteund en je hebt meer kans op blessures. Let op slijtage onder de hak en onder de bal van de voorvoet. Dat kun je bijvoorbeeld op strava heel goed bijhouden. Daar vul je dan je uitrusting in en zij tellen het aantal km jij loopt bij elkaar op. Als je gemiddeld 20 kilometer per week loopt ben je ongeveer na een jaar toe aan nieuwe hardlopers! : )

Hoe loop ik mijn nieuwe hardloop schoen in?

Als je nieuwe hardlopers hebt aangeschaft kun je ze het beste even eerst in en om het huis inlopen. Wandel daarna een stukje of loop hard. Zo gaat de schoen zich wat zetten en krijg je er zelf een goed gevoel bij. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je je comfortabel voelt in je nieuwe schoen. Ga hier niet meteen een marathon mee lopen dus! Dat kan leiden tot blaren of nog erger! Trouwens, je oude hardloopschoenen niet zomaar weg Deon. Je kunt ze en tweede leven geven, wat goed is voor het milieu. De ingezamelde schoenen worden dan op een speciale manier uit elkaar gehaald zodat er verschillende materialen worden verkregen. Deze materialen worden verwerkt in nieuwe schoenen en in nieuwe grondstoffen voor hergebruik in speelplaatsen en sportvelden.

Hardloopkleding

Hardloopkleding wordt meestal gemaakt van lichte synthetische materialen zoals polyester en lycra. Deze materialen zorgen ervoor dat zweet snel wordt afgevoerd zodat het kan verdampen buiten je kleding. Zo blijf je droog en koel je niet af. Een katoenen hemd of shirt wordt nat en blijft nat, daardoor ga je ervaren dat je het koud hebt. Pas je kleding ook aan, aan de weersomstandigheden. Als het heel warm is ga je niet in een vest lopen en als het heel koud is trek je geen singlet aan. Denk er verder aan het volgende;

– De gebruikte stof kan het zweet veel sneller afvoeren
– Je outfit is gemaakt van licht materiaal
– Het heeft een goede ventilatie
– Is veilig ivm fluoriserende strepen
– Je broek/shirt heeft zakjes voor sleutels en mobiel

Hardloopsokken

Naast een goede hardloopbroek en hardloopshirt is het belangrijk dat je de juiste sokken aantrekt als je naar buiten gaat. Normale sokken zullen snel gaan schuren wat ervoor zorgt dat je blaren krijgt tijdens het hardlopen. Hardloopsokken zijn dus de oplossing om dit tegen te gaan. Deze hebben over het algemeen zo min mogelijk naden. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van irritatie en blaren. Heel erg comfortabel dus. Ook het materiaal van hardloopsokken is geen katoen, maar synthetisch. Dit in tegenstelling tot de klassieke katoenen sportsokken. Katoenen sokken zijn niet geschikt voor hardlopen, omdat deze vocht vasthouden en uit gaan lubberen waardoor ze afzakken. Draag dus speciale hardloopsokken om dit te voorkomen. Daarbij is er bij goede hardloopsokken ook een verschil tussen de linkersok en de rechtersok qua pasvorm. Doordat deze sokken meer gevormd zijn naar de voet zal het comfortabeler zitten en heb je minder last van irritatie.

Naast de normale hardloopsokken vind je tegenwoordig ook vinger sokken. Dit zijn hardloopsokken die net als handschoenen een sokje voor iedere teen hebben. Hiermee voorkom je dat je irritatie tussen de tenen. Deze sokken zijn verkrijgbaar bij Decatlon.

Wil jij je ook fit voelen?

Kijk hier voor tips!

Persoonlijk advies voor jou

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *