Glutenvrij, vertel ‘s…..

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Steeds meer mensen eten glutenvrij. Ook steeds meer mensen hebben tegenwoordig een gluten intolerantie. Hoe kan dat dan… dat komt doordat het probleem met gluten is dat het in allerlei producten zit, niet alleen in brood. Daarnaast komt Coeliakie, waarbij je echt geen gluten kunt verdragen, wel vier keer vaker voor dan 50 jaar geleden.

Gluten intolerantie?

Misschien heb jij ook wel een gluten intolerantie? Wat zijn dan bijvoorbeeld de waarschuwingssignalen? Je kunt last hebben van een opgeblazen buik na het eten, misselijkheid, vermoeidheid. Gluten eiwitten tasten de dunne darm wand aan, waardoor deze en andere stoffen door de darmwand gaan en in je bloedbaan terecht komen. Dit kan voor ontstekingsreacties zorgen helder in je lichaam. Ontstekingsreacties kunnen voor allerlei problemen zorgen, ze zoeken als het ware je zwakke plek op. Eigenlijk moet je het zo zien dat iedereen wel zo’n zwakke plek heeft… Dus vroeg of laat kun je er last van krijgen.

Coeliakie

Coeliakie is een auto immuunziekte. Het lichaam is overgevoelig voor gluten. Het veroorzaakt een ontstekingsreactie in het darmslijmvlies. De darmvlokken raken daardoor beschadigd. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Ook is haver vaak besmet met gluten en wordt daardoor meestal niet verdragen door mensen met coeliakie. Het eten van gluten veroorzaakt dus beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.

De darmvlokken raken beschadigd als deze regelmatig in aanraking komen met gluten. Op den duur kan de darmwand door contact met gluten ernstig beschadigd raken en zijn er geen darmvlokken meer over. Het oppervlak van de dunne darm is dan glad en te klein geworden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Het gevolg is dat men een tekort krijgt aan vitaminen en mineralen en in gewicht afneemt.

Als een van je ouders coeliakie heeft , dan heb jij een verhoogde kans op coeliakie met ongeveer 10 tot 15 procent. Maar daarnaast zijn er ook veel mensen die geen aanwijsbare erfelijke verbanden hebben met deze ziekte. Bij hen kan het dus inderdaad “zomaar” ontstaan.

Een paar signalen, waneer glutenvrij eten een goed idee is..

Veel mensen lopen rond met een opgeblazen gevoel in de buik of buikpijn. Maar omdat het niet altijd gebeurt na het eten van pasta en brood herkennen ze de veroorzaker niet. Coeliakie is met een bloedonderzoek vast te stellen. Bij gluten intolerantie is dat lastiger. Dit kun je wel herkennen aan bepaalde signalen.

  • buikpijn/ een opgeblazen gevoel
  • afwijkende ontlasting (lichte kleur en vieze geur)
  • chronische vermoeidheid
  • huidproblemen
  • depressieve gevoelens/ angstaanvallen
  • onverklaarbaar gewichtsverlies
  • bloedarmoede door ijzertekort
  • spier en gewrichtspijn
  • gevoelloosheid in armen/benen
  • watten in je hoofd

Herken je wellicht enkele van deze symptomen? Ga eens op onderzoek uit. Laat brood en pasta en bewerkte producten even achterwege. Kies voor lekker veel groenten. Wellicht zul je snel merken dat de vermoeidheid en watten in je hoofd verdwijnen als sneeuw voor de zon. Mocht je twijfelen neem dan uiteraard contact op met je huisarts.

Wat zijn van nature glutenvrije producten..?

Zilvervliesrijst, (zoete) aardappelen, peulvruchten, verse groenten en fruit. Maar gluten zijn alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie. Raadpleeg voedingscentrum voor alle adviezen. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat je van gluten vrij of gluten arm voedsel eerder zult afvallen. Tevens is het nooit bewezen dat het eten van gluten vrij voedsel voor mensen zonder coeliakie gezonder is.

Vind jij jouw lichaam en geest ook belangrijk?

Kies eens voor mindfullness..

Kies voor een gezonde levensstijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.